Bersih 3.0 284

Bersih 3.0 284
#DataranMerdeka

Sabtu, 29 Mac 2008

Perlumbaan antara Ku Li dan Anwar

Berikut adalah petikan daripada tulisan Raja Petra. Asalnya disini

Ghapur Salleh sebenarnya mahu keluar dari Umno Sabah sejurus sebelum pilihanraya 8 Mac 2008 untuk membolehkannya bertanding atas tiket PKR.Anwar Ibrahim, bagaimanapun, tidak mengizinkannya. Ghapur telah merungut kepada kawan-kawannya tentang apa yang Anwar perlu lakukan ialah memberikan ‘kata’ dan dia bersama beberapa rakan yang rapat dalam Umno Sabah, akan ‘beraleh’ dan bertanding dalam pilihanraya dibawah lambang PKR.Anwar sudah tentu mempunyai beberapa alasan. Beliau mahu Sabah dan Sarawak menjadi ‘pasukan simpanan’ sekiranya Pembangkang memenangi cukup kerusi untuk membentuk kerajaan pusat.

Sebagaimana kini, pembangkang telah memenangi 82 kerusi Parlimen dan apa yang diperlukannya ialah tambahan 30 untuk memberikannya kelebihan 2 kerusi majoriti ke atas Barisan Nasional. 30 kerusi akan menjadikan kiraan mata 112:110, Apa yang perlu dilakukan oleh DYMM Agong ialah melakukan apa yang Perlembagaan Persekutuan memerlukannya melaksanakannya. Dan apa yang perlu DYMM Agong akan lakukan ialah melantik seorang Perdana Menteri yang baru dari kalangan 222 Ahli Dewan, yang pada pandangan Tuanku, mempunyai kepercayaan majoriti dari kalangan Ahli Dewan. Adalah sangat ‘longgar’ walaupun dinyatakan dengan jelas tetapi ianya telah tertulis memberikan kuasa besar kepada DYMM Yang DiPertuan Agong untuk menterjemahkan ‘pendapat’, ‘arahan’ dan ‘kepercayaan’ sebagaimana menurut pandangan kebawah Duli Tuanku..Yang paling penting , ialah kebawah Duli Tuanku tidak perlu meminta nasihat Perdana Menteri tetapi sebaliknya , melaksanakan atas budi bicara dalam membuat pertimbangan sendiri.

Adakan Anwar sudah mempunyai 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional yang disusupnya? Tidak, Dia tidak ada mempunyai 30.Sebaliknya dia kini mempunyai 38, majoritinya dari Sabah dan Sarawak. Tidakkah anda lihat Anwar terbang ke Sarawak pada pagi 9 Mac dan ke Sabah pada hari berikutnya? Dan tentunya bukan untuk membeli beberapa topi Iban atau Dayak. Ianya perbincangan dengan Pemimpin Barisan Nasional dari dua negeri di Malaysia Timur.

Abdullah Ahmad Badawi mengetahui semua ini, sebagaimana para penasihatnya di tingkat empat. Bagaimana pun, disebalik tidak cuba menambat hati dan pemikiran Pemimpin Malaysia Timur, dia menimbulkan kebencian mereka apabila mereka ditawarkan hanya lima jawatan Timbalan Menteri dan di Kementerian yang tidak penting.

Sabah and Sarawak membawa masuk 54 kerusi Parlimen berbanding 86 daripada Semenanjung Malaysia. Tanpa 54 kerusi Parlimen dari Sabah dan Sarawak, Barisan Nasional hanya mempunya empat kerusi majoriti sahaja melebihi pakatan Ppembangkang PKR,DAP dan PAS—sedangkan undi popular yang diperolehi BN adalah kurang daripada separuh. Ianya melebihi sedikikit daripada separuh apabila undian dari Sabah and Sarawak disertakan.

20 daripada 30 Anggota Parlimen Barisan Nasional Sarawak telah bersetuju melompat ke Pembangkang sementara 16 daripada 24 Ahli dari Sabah akan menyusuli sekiranya Sarawak mengambil langkah lebih awal. Sebagai sepak mula, Anifah Aman, adik ketua Menteri Sabah , menolak jawatan Timbalan Menteri dan dengan hampir setengah dozen lebih kurang pemimpin Sabaha telah terbang ke Melbourne untuk bertemu lain pemimpin dari Sarawak. Mereka telah berada disana sejak minggu lepas ; merancang tindakan mereka, yang akan mereka laksanakan apabila telah tiba masanya.Pastinya Anifah tidak akan bertindak tanpa persetujuan dari abangnya,Musa Aman.

Mereka tentunya tidak akan melakukannya sekarang.Mereka menunggukan Mei 2008. memjelang tengah malam 14 April 2008, Anwar akan layak untuk bertanding dalam pilihanraya dan kemungkinannya Tan Sri Khalid Ibrahim akan melepaskan kerusi Bandar Tun Razak atau Zulkilfi Nordin melepaskan kerusi Kulim . Pilihanraya kecil akan diadakan dan Anwar tentunya calun PKR yang akan bertanding.Pada 5Mei 2008, Parlimen akan bersidang dengan Anwar sekarang sebagai anggota Parlimen dari 7 Mei 2008 seterusnya, 82 Ahli Parlimen Pembangkang akan mengusulkan undi tidak percaya terhadap Abdullah, disokong oleh tidak kurang 38 Anggota Parlimenn BN, bilangan terkini (yang diambil pagi ini)

7 Mei 2008 masih lagi jauh ,satu bulan lebih jaraknya dan satu hari adalah jangka masa yang panjang dalam politik , apa lagi lebih 40 hari. Maka dijangka bilangan 38 ini akan bertambah dan bukanlah satu kejutan jika akhirnya nanti, bukan sahaja satu majoriti yang mudah, tetapi 2/3 majoriti. Adakah kita akan menyaksikan, bahawa Anwar akhirnya menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6?

Walau bagaimana pun, sedang semua ini berjalan, calun yang lagi seorang untuk jawatan PM Malaysia ke-6, juga bergerak pantas disebalik tabir. Dan orang ini adalah penghuni seumpama yang mendiami ‘Rumah Puteh’ di Langgak Golf.

Tengku Razaleigh Hamzah bukan tidur.Dia menemui ratusan rakyat seluruh negara.Dan sedang anda membaca ini, Tengku Razaleigh sedang menerima kunjungan 100 Bahagian Umno dan Ketua Cawangan , menjamu selera dipejabat seperti kediaman dibelakang Kedutaan Amerika.

Tengku Razaleigh sedang melalui jalan yang sedikit berbeza. Sedang Anwar mengambil langkah ‘undi tidak percaya’didalam Parlimen, Tengku Razaleigh sedang sedang melobi 193 Bahagian Umno . Setakad ini dia mempunyai 74 Bahagian Umno memihak kepadanya.Dia memerlukan sekurang-kurangnya 58 pencalunan untuk bertanding menentang Presiden Parti merangkap Perdana Menteri. Tetapi itu sekadar cita-citanya jika mahu bertanding pada pemilihan parti Ogos ini, dimana Abdullah sedang cuba menundakannya hingga ke 2009.

Ogos 2008 adalah terlalu lewat. 2009 lebih lewat lagi. Pada masa itu, Anwar mungkin sudah menjadi Perdana Menteri. Maka itu, Tengku Razaleigh tidak mampu menunggu hingga Ogos.Dia mesti bergerak sekarang.Dan menjelang 4 April 2008, Tengku Razaleigh akan merancang satu perhimpunan di Gua Musang. Sekiranya dia mampu menghimpunkan lebih100 Bahagian Umno menghadiri perhimpunan tersebut, maka dia akan mampu untuk mengadakan Mesyuarat Agong pada 11 Mei 2008 , dimana perlembagaan parti membolehkan dua penama dibenarkan bertanding , seperti mana jua lain-lain jawatan.—termasuklah kemungkinannya mendapatkan undi tidak percaya terhadap presiden parti , turyt diluluskan sama.

Ya, tentunya ianya satu perlumbaan yang sangat sengit.Tengku Razaleigh akan memulakan langkahnya pada 4 April sedangkan Anwar hanya boleh melakukannya selepas 14 April. Maka Anwar boleh melakukan langkah keduanya selepas 7 May sedangkan Tengku Razaleigh pula pada 11 May.

Ianya adalah satu ‘photo-finish’ dan dimenangi dengan hidung. Tetapi hidung siapa yang akan melintasi garis penamat lebih dahulu? Hey, saya tidak boleh dedahkan semuanya dahulu. Khairy Jamaluddin dan budak-budaknya juga turut membaca ini, anda tahulah. Pertama sekali kita lihat dahulu samada mereka berjaya menunda pemilihan Umno Ogos 2008 sehingga 2009. Jika mereka gagal, maka Tengku Razaleigh diyakini akan menjadi Perdana Menteri .Sekiranya mereka berjaya menundanya, maka pertaruhan saya adalah keatas Anwar.Tidakkah saya pernah katakan Malaysia adalah sebuah negara yang menakjubkan?

Oh , satu perkatra lagi, perhatikan tindakan Raja-Raja dalam masa tiga minggu terakhir sejak 8 Mac 2008 dan apa yang akan mereka lakukan beberapa minggu yang akan datang. Itu akan memberikan anda pertanda baik apa yang ada tersimpan untuk kita.

Tiada ulasan:

Nuffnang