Bersih 3.0 284

Bersih 3.0 284
#DataranMerdeka

Sabtu, 9 Julai 2011

Negara kebajikan melalui sosialisme


Tiba-tiba negara kebajikan menjadi isu perbincangan. Ini adalah hasil dari keputusan muktamar PAS tahun 2011 baru-baru ini. Hasil dari muktamar ini, umum diberitahu bahawa PAS akan menjadikan negara kebajikan sebagai akidah perjuangan.

Bila sahaja PAS mengajukan negara kebajikan kepada umum, dengan serta merta United Malays National Organisation bangun mengaku bahawa dasar ini telah mereka jalankan. Justeru, mengikut United Malays National Organisation PAS hanya menjadi "pak turut".

Saya rasa memang ada warga kurang faham tentang apa sebenarnya negara kebajikan. Saya yakin, ramai yang kabur dan kurang faham dan mungkin menjadi sasau apabila United Malays National Organisation mengakui bahawa mereka telah menjalankan dasar negara kebajikan.

Jika dasar yang sedang dilakukan oleh United Malays National Organisation ini sebagai agenda negara kebajikan, ini bermakna warga Palestin di Gaza juga hidup dalam negara kebajikan.

Hampeh. Pengakuan United Malay National Organisation ini betul-betul mengelirukan ramai warga. Pengakuan United Malay National Organisation ini sama seperti George Bush mengakui bahawa dia menyerang Iraq untuk membawa demokrasi dan keamanan. Justeru, ciri pertama negara kebajikan ialah apa sahaja dasar yang sedang dilakukan oleh United Malays National Organisation bukan negara kebajikan.

Sudahnya kita semua menyedari 'cakap tipu' United Malays National Organisation ini. Biar saya sambung penerangan tentang negara kebajikan. Sesebuah daulah wujud berasaskan ekonomi. Dalam dunia wujudiah kita pada hari ini hanya ada dua bentuk sistem ekonomi - ekonomi kapitalis dan ekonomi sosialis. Ini adalah dua sistem ekonomi induk. Yang lain-lain hanyalah pecahan dari sistem ekonomi ini.

Saki baki budaya feudal
Ekonomi kapitalis berpaksikan keuntungan maksima. Keuntunganlah yang mengemudikan arah dan dasar negara yang mengamalkan sistem ekonomi kapitalis. Manakala sistem ekonomi sosialis berpaksikan kepada kebajikan ramai. Justeru negara atau daulah yang mengamalkan sistem ekonomi sosialis akan menjadikan kebajikan ramai sebagai pedoman.

Tanah Melayu pada satu ketika dahulu adalah negara bersistemkan ekonomi feudal. Sistem ekonomi ini muncul sebelum ekonomi kapitalis. Raja menjadi kepala yang mewakili seluruh kehidupan. Raja berkuasa memungut cukai. Raja berhak memiliki tanah. Maka lahirlah budaya Melayu yang menjadi lambang sistem ekonomi feudal ini. Justeru kita melihat orang Melayu tunduk kepada raja walaupun raja itu hampeh. Hingga ke hari ini saki-baki budaya yang dilahirkan oleh sistem ekonomi feudal itu masih wujud sebagai bukti.

Di negara-negara tandus berpadang pasir seperti Arab Saudi telah muncul satu budaya dan tamadun yang berpaksikan ekonomi padang pasir. Di Kutub Utara yang sejuk bersalju telah melahirkan budaya dan tamadun negara bangsa warga Eskimo. Amat jelas bahawa sistem ekonomilah yang melahirkan tamadun negara bangsa.

Saya tidak perlu bersuluh untuk memahami bahawa dari sistem ekonomilah munculnya budaya, moral, nilai, tata susila dan tamadun. Semua budaya bangsa dalam dunia ini wujud hasil dari sistem ekonomi. Tamadun negara bangsa adalah cermin dari sistem ekonomi yang sedia dipakai.

Mari saya bawa kembali untuk memahami dua sistem ekonomi - kapitalis dan sosialis. Untuk saya amat jelas dua bentuk sistem ekonomi ini memiliki perbezaan yang hakiki. Malah dua sistem ekonomi ini bertentangan antara satu sama lain. Keuntungan maksima tidak boleh wujud jika kebajikan ramai ingin diberi. Dalam masa yang sama kebajikan ramai tidak mungkin wujud jika keuntungan maksima ingin di capai.

Ini adalah hakikat bertentangan antara dua sistem ekonomi ini. Memang betul kita sering cuba dikelentong dengan kata-kata 'sama-sama menang' atau win-win situation. Dalam sistem ekonomi tidak wujud sama-sama menang.

Jika loji Lynas di Gebeng akan dibuka, yang untung membuat kekayaan ialah syarikat Australia. Yang akan rugi warga Gebeng dan Kuantan. Mustahil syarikat loji untung dan warga di Gebeng juga untung. Tidak pernah lagi dalam sejarah ekonomi sosialis atau kapitalis akan wujud situasi sama-sama untung.

Dalam bahasa orang kampung - tidak mungkin tauke untung dan kuli juga untung. Saya tahu ada juga yang berani berkata sedemikian. Untuk saya ini adalah kata-kata dari orang gila yang tidak faham asas ekonomi. Kita selalu mendengar atau membaca kata-kata win-win situation. Kata-kata ini datangnya dari mulut politikus United Malays National Organisation yang kerjanya hanya menipu orang ramai.

Kepentingan ekonomi

Dalam sisem ekonomi kapitalis, pelaburan dibuat untuk membawa untung. Justeru balak ditebang untuk menguntungkan tauke balak. Mustahil penebangan balak ini akan menguntungkan kera dan siamang dalam hutan, jauh sekali orang Penan. Tanah sawit dibuka dikatakan untuk membawa peluang pekerjaan. Ini kata-kata dari seorang munafik yang menyorokkan niat asalnya untuk mencari keuntungan dari tenaga buruh pekerja ladang sawit ini.

Saya amat berharap para pembaca yang budiman faham bahawa politik itu adalah ekonomi. Perebutan kuasa politik itu ialah perebutan kuasa ekonomi. Kerana itu kempen politik adalah kempen tentang dasar ekonomi. Jika para pembaca telah memahami sudut ini maka dengan senang sekali para pembaca akan memahami apa dia politik terkini dalam negara kita.

Biar saya jelaskan bahawa para penyokong sistem ekonomi kapitalis tidak henti-henti merancang untuk merebut kuasa politik agar mereka dapat membolot semua punca ekonomi. Rasa saya ini fakta yang jelas dapat kita lihat dalam budaya politik United Malays National Organisation. Justeru kaum kapitalis ini akan menyokong United Malays National Organisation kerana parti ini menyebelahi kepentingan mereka.

Bagitu juga pendokong yang mengajukan sistem ekonomi sosialis. Mereka juga akan menyusun penyokong. Kalau dalam sistem ekonomi kapitalis, pihak yang menyokong ialah kaum pemodal dan pelabur. Dalam sistem ekonomi sosialis yang menyokong ialah kaum buruh, kaum tani dan warga miskin yang hidup tanpa harta kekayaan.

Justeru, sekali lagi saya tunjukan wujudnya pertembungan antara dua sistem ekonomi. Lalu pertanyaan muncul, di mana hendak kita letakkan negara kebajikan yang telah diajukan oleh parti PAS?

Biar saya terangkan dengan sejelas mungkin tentang negara kebajikan ini. Negara kebajikan bukan satu sistem ekonomi. Jangan sesekali silap untuk mentakrifkan bahawa negara kebajikan ini satu sistem ekonomi. Bukan.
Naratif dalam al-Quran

Negara kebajikan ini muncul dari satu sistem ekonomi. Negara kebajikan dilahirkan dari sistem ekonomi sosialis. Hanya sistem sosialis sahaja yang memiliki kudrat dan iradat untuk membawa kemunculan negara kebajikan. Lalu timbul persoalan bahawa PAS ini bukan parti sosialis. Pas mengakui diri sebagai parti Islam. PAS sebuah parti Islam adalah kenyatan yang betul dan tepat.

Wajib kita sedari bahawa Islam itu adalah agama kepercayaan dan bukan sistem ekonomi. Dalam kitab suci al-Quran yang dimunculkan adalah ayat-ayat yang membawa naratif-naratif contoh yang menggambarkan negara kebajikan. Justeru terpulanglah kepada si penganut untuk menggunakan akal dan fikrah untuk melakar dan mencipta satu sistem ekonomi yang melahirkan negara kebajikan.

Di tahap tamadun manusia hari ini, negara kebajikan hanya dapat diwujudkan melalui struktur sistem ekonomi sosialis. Lalu timbul satu lagi persoalan, bukankah sosialis ini tidak beragama dan tidak bertuhan?

Saya rasa masa dan ketikanya telah sampai untuk kita semua berani membebaskan diri dari diperangkap oleh propaganda 'perang dingin' yang mengatakan bahawa penyokong sistem ekonomi sosialis ini tidak bertuhan. Ini sebenarnya lahir dari kejayaan propaganda licik ketika pertempuran hebat antara dua ideologi sistem ekonomi. Ideologi sistem kapitalis yang dikepali oleh Amerika Syarikat dengan sistem sosialis yang dipimpin oleh Rusia. Pertempuran ini berjalan hebat bermula sesudah Perang Dunia Kedua hingga runtuhnya Tembok Berlin pada tahun 1989.

Adalah betul dan tepat apabila kita mengatakan bahawa sistem ekonomi kapitalis atau sosialis tidak memiliki agama dan tidak memiliki tuhan. Sistem ekonomi ini samalah seperti enjin kereta yang wujud. Tugas enjin hanya untuk bergerak dari kampung ini ke kampung itu.

Tidak mungkin enjin kereta ini beragama dan bertuhan.
Biar saya terangkan lagi sejelas mungkin tentang beza agama dengan sistem ekonomi. Ini agar kita semua akan memiliki pandangan yang cerah dan terbuka. Biar saya tunjukkan bagaimana Syed Mukhatar seorang penganut agama Islam yang selalu bersedekah; tetapi dia juga seorang kapitalis besar. Harta kekayaan Syed Mukhtar datangnya dari tenaga kaum buruh.

Seorang lagi kapitalis besar ialah Bill Gates. Bill Gates tuan empunya Microsoft adalah seorang atheis. Apa yang ingin saya paparkan, bukan agama dan kepercayaan yang penting tetapi akidah. Bill gates dan Syed Mukhtar memiliki akidah yang sama sebagai kaum kapitalis. Kaum kapitalis mencari untung. Akidah mereka ialah keuntungan maksima.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

is among the most specialist on the web wholesalers from Putian China, Seriving a lot of constant clients around all the planet generally from United states, Canada, British isles, France, Spain etcetera. The listing of prospects keeps expanding as we are pursuing long expression, mutual [url=http://www.uggsbootscheapsale.co.uk]Cheap UGG Boots[/url] useful cooperation with all of our purchasers and respected in Religion, Superior, Provider and Prompt Update. Use the menu on the remaining to navigate through our entire variety of superior things: nike air jordan(jordan 01-26, kids jordan, jordan af1 fusion, jordan max 2009 fusion, jordan six rings, jordan af1 fusion, jordan DMP, girl jordan sneakers, air jordan son of Mars, jordan space jams 2009 shoes, women jordan), air drive an individual, af1 25th anniversary, air max( max 87, max 90, ninety one,max 95, ninety seven, 2003, 2006, 2007, max 2009, 2010, max 2011, max 247, max LTD, TN, TN8, TN9, TN10, Air Stabb, NIKE AIR 2 CB charles barkley, Young children max, women max), shox( Shox NZ, R2, R3, shox R4, R5, TL, TL3, Shox monster, NZ-OZ mixed, rift, tz, women of all ages shox), Bathing Apes, Bape star, Nike dunk sb, adidas, puma, lacoste sneakers, prada, gucci, gucci loafer, Nike blazer sb, Supra skytop, Radii, valdo, cole haan footwear, DSQ, air yeeay, kanye west louis vuitton, supra, D&G, mentor, LV, Creative Recreation, CR shoe, [url=http://www.uggsbootscheapersale.co.uk]UGG Boots sale[/url] ice cream sneakers, nike perform boots, timberland boots, ugg 5825, ugg 5815, ugg 1873, little ones ugg boots, ugg 5815 ect manufacturer sneakers, ugg 5815, [url=http://www.uggsbootscheapsale.co.uk]ugg boots uk[/url] ugg 5825, ugg 1873, ugg 1894, ugg 5808 boots, timberland boots, nike operate boots, woman dress boots and so on. we also offer manufacturer title t-shirts, this kind of as: A&F, abercrombie&fitch, A&F, polo ralph lauren, lacoste, christian audigier, ed hardy, ecko, holister, g-star, coogi, bape, bbc, suave dodger, versace, blac brand lacoste t-shirts and so on real faith, coogi, evisu, gucci, prada, bape, bbc, seven, armani, levis, roca use, louis vuitton, g-star, versace, laguna beachfront brand new denims, ed hardy, christian audigier, lrg, coogi, bape, bbc, clever dodger, g-star hoody, Franklin & Marshall hoody, polo ralph lareun hoody, nike, adidas, nba tracksuit, lacoste tracksuit, canada goose, moncler, north confront hoodies and jackets. We also offer in brand name name female vogue handbags and wallets like Burberry, Gucci, LV, Chloe, Chanel, Mentor, Balenciaga, Fendi, Juicy, dior, Versacem Louis vuitton, Tory Turch leather purse, wallets, purses and so on. All our products are Model new, AAA top quality and occur with unique box!! Welcome to explore even more on our web page: or send inquiry to or .

Tanpa Nama berkata...

The typical tall UGG boots would be no more improved preference. Now you can certainly discover a range of hues and attractive prints accessible for a fashionable informal look.

With [url=http://www.uggsbootsforuksale.co.uk]www.uggsbootsforuksale.co.uk[/url] a alternatively tall shaft height that practically comes to the knee length, these ugg boots can even increase their comfort and ease in ultimate to legs. Crafted in delicate sheepskin, the boot can actually be cuffed a little or a lot to regulate the top of the boots and to clearly show off the pleasurable sheepskin fringe glance all-around the leading of the shaft and include even more elegance. This vintage fashion is wonderful to be worn with possibly skinny jeans or tights tucked in for a stylish appearance.

As it is claimed that sheepskin can be dyed to match anything color you can assume of, the UGG basic tall arrives in both equally classic colours and vivid shades. The typical shades consist of chestnut, chocolate, sand, gray and black. Also you can obtain brilliant [url=http://www.uggsbootsoutletonline.co.uk]ugg boots sale[/url] colour shades like navy, baked clay and sunflower this year. When the wonderful metallic shades are truly on the craze, there are metallic ugg boots in distinct shades. Printed with passionate flowers for extravagant appear, floral patterns also increase its wonderful magic to ugg classic tall. With these kinds of facts to increase female, these a basic fashion with flexibility is taking pleasure in a huge global recognition now. For very little women, there are some additional enjoyment visual appeal like a firework pattern-pastel streaming colours from a dim brown.In a phrase, what ever your desire is, you can discover it in UGG traditional design. To suit your requirements, these classic boots, which is elegant and functional can truly flatter your legs [url=http://www.uggsbootsoutletonline.co.uk]ugg boots sale[/url] and aid you flaunt in your casual elegance.

We deliver a vast array of UGG boots british isles at our web page. The UGG traditional tall boots united kingdom in our selection can actually complete your wardrobe.
[url=http://iheartclubs.com/miami/members/apemafeli/activity/] Uggs In Uk to check out quite a few personalised celebration[/url]
[url=http://mmafrenzy.com/community/members/prenulgenna/] Relaxed UGG boots can be vibrant[/url]
[url=http://themusicmagazine.co.uk/fans/members/glonnaminny/activity/] Ugg Bailey Button[/url]

Tanpa Nama berkata...

This is accurately why you have to have to seriously make use of biggest monster headphones thru beats by dre sydney shop, they could actually manufacture a sizeable main distinction in the direction of sound, JAY won most effective pop songs Taiwan singing album and excellent producer of the yr and fantastic composer 3 prizes almost every one calendar year, The Korean tech giant Samsung has unveiled a hybrid known as the Galaxy Be aware, You can obtain from on line tickets broker TicketsTeam, During this time, Lady GaGa Tickets began writing for artists signed to Akon's Konvict label, as well as Fergie, the Pussycat Dolls, Britney Spears, and New Young children on the Block.
Get a single that can be put into use for a number of takes advantage of so that you can also comfortably use them on other gadgets, This precise facts can be get from the hp laptops expense checklist, Individuals like to say the new music with monster beats Dr, This guide to many underground producers and rappers changing into found and scoring 'real life' report bargains, A.
Lors de votre corporel annuel look at-up, votre mdecin insre un doigt gant dans le rectum afin de palper la prostate, Nonetheless, not all beer wishes to be cloudy, Specified it only has to have focused fruit and vegetable taking in arrange in total a few days, it by significantly the most probable program among newbies who necessary to keep up toxin-cost-free dieting, body weight reduction and expanded electrical power, Plush head cushions coated with ultra-delicate breathable elements keep you neat even when this tunes 's hot, There seriously isn't really a enormous main difference involving your two variations of audio compounds inside of phrases of their model fairly, what separates maritime audio sections from car audio products is how they really need to be mounted.
http://www.xn--fiqs8stlb4z6b.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1694766&extra=
http://forums.mir46.ru/viewtopic.php?f=38&t=59303
http://intellekt.me/wp-includes/guest/index.php?showforum=3
http://ssanie.pl/beats-girl-gaga-essential-starthese-are-certainly-highly-t1311224.html
http://www.xblforum.com/index.php?/topic/284070-dre-beats-tour-report-are-planning-to-be-be-certainly-that-top-solo-are/
http://pr.bfzone.pl/pr-forum/viewtopic.php?f=22&t=1564926
http://xzs.zajihe.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1515202&extra=
http://sofbrigade.us/showthread.php?tid=985&pid=28446#pid28446
http://www.apostilados.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=1301253
http://www.str1.net/Design/showthread.php?p=679269#post679269
http://netmedia.zju.edu.cn/compiler/forum/viewtopic.php?f=10&t=202590
http://www.hefnet.de/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=73863
http://siiatronforum.inov.asia/viewtopic.php?f=12&t=126346
http://assembleiadedeusministeriodafe.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=983193
http://kudrina.kemguki.ru/img/guest/index.php?showforum=1
http://forum.ctfda.com/viewthread.php?tid=1673864&extra=
http://120m.ru/css/guest/index.php?showforum=35
http://www.klub537.dk/forum/viewtopic.php?p=245978#245978
http://dentalic.co.il/forum/index.php?topic=424945.new#new
http://avon.photomoscow.ru/forum/index.php?showtopic=351803
http://otaku-forums.com/showthread.php?tid=693361&pid=1632207#pid1632207
http://www.carswapshop.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=143440
http://luxus-russia.de/Forum/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=215301
http://foro.grupomri.es/viewtopic.php?f=19&t=26638
http://communityforums.keithurban.net/showthread.php?p=918966#post918966

Tanpa Nama berkata...

Become a member of expert businesses that relate with your business. This is a great method of getting your company name around and also to enhance your business group. Your registration inside a skilled company will give you additional references in your curriculum vitae that could come up with a optimistic distinction inside a employing manager's determination to employ you. [url=http://www.ss12w12ws.info]Hou4445r[/url]

Nuffnang